ArtStacja

Robin's Patchwork

Szmatka Łatka

Robin's Patchwork

Robin's Patchwork

HAFT KRZYŻYKOWY, SZYCIE, SZYDEŁKO, TROCHĘ DECOUPAGE...
wtorek, 14 października 2008
pieczarkowo

Zrobiłam pasztet z pieczarek na który przepis znalazłam na blogu: http://drutyimotki.blox.pl/html

Pasztet ma naprawdę bardzo dobry smak, a i bardzo prosty jest w wykonaniu.

pa  pa2

podaję przepis:

1 kg pieczarek

1 bułka

3 jajka

3 cebule

Vegeta, majeranek, sól, natka pietruszki, sos sojowy (lub maggi)

Wykonanie: pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na oliwie aż wypuszczą wodę. Dusić aż woda wyparuje. Cebulę też obrać, pokroić i poddusić (nie z pieczarkami). Wystudzone pieczarki i cebulkę zmiksować rozdrabniaczem. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wbić jajka, dodać przyprawy i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do foremki i piec ok.1godziny w temp.180st.

Prawda, że przepis bardzo prosty???

wtorek, 02 września 2008
coś prostego i ...dobrego

Dziś bardzo prosta w wykonaniu pasta do chleba

Podstawowe składniki to tylko:

serek wiejski 1szt.

awokado 1szt.

Sposób wykonania:

awokado wydrążyć i rozdrobnić widelcem. Do tego dodać serek wiejski i dobrze pougniatać widelcem. Wymieszać.

Do smaku można dodać: trochę soli, cebulkę, czosnek, koperek i inne (co komu przyjdzie do głowy).

Ja zazwyczaj dodaję tylko troszkę soli i odrobinkę czosnku.

A najlepiej smakuje kanapka z tą pastą i z plasterkiem ogórka zielonego

poniedziałek, 25 sierpnia 2008
pasztet

dzisiaj robótek niestety nie będzie :-(( z braku czasu... Zaraz wybieram się do Urzędu Pracy, a na to zejdzie mi pół dnia -podróż w jedną stronę trwa prawie godzinę! Po powrocie jak zwykle trzeba coś ugotować na obiad, a póżniej mam zaplanowane robienie pasztetu z ...nasion dyni i słonecznika (nasiona już się moczą). Pasztet ten ma tak wspaniały i niesamowity smak, że żaden mięsny pasztet mu nie dorównuje. W sumie też drogo nie wychodzi, no i jest bardzo zdrowy ( nasionka dyni i słonecznika są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe,białko, witaminęE, witaminy z grupy B oraz cynk, magnez i żelazo).

 Składniki:

1 szklanka łuskanych pestek dynii

1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika

1/2 średniego bakłażana

1/2 czerwonej papryki

2 jajka

1 zwykła bułka

1 średnia cebula

4 łyżki oliwy z oliwek (może być też zwykły olej)

1 ząbek czosnku

1 łyżka wegety

1/2 łyżki majeranku

sól do smaku

Wykonanie:

1. pestki dyni i słonecznika zalać w misce zimną wodą, tak aby nasiona były przykryte i pozostawić na noc

2. cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie

3. do smażącej się cebuli dodać umyty i pokrojony w kostkę bakłażan (nie obierać ze skórki), paprykę oraz wegetę. Całość podlać wodą (ok.1/3 szklanki) i dusić pod przykryciem przez ok.10min -od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypaliło

4. bułkę namoczyć w wodzie

5. do wysokiej miski wsypać odcedzone pestki dyni i słonecznika. Następnie dodać podduszone warzywa i odciśniętą bułkę. Wszystko razem zmiksować rozdrabniaczem

6. pasztet doprawić czosnkiem, majerankiem i solą

7. na koniec (jak masa nie jest już za ciepła) dodać jajka i wszystko ponownie zmiksować

8. Pasztet przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w temperaturze 220 stopni  przez ok.30-40minut

UWAGI:

1. jeśli smażące się warzywa podlejemy większą ilością wody to pasztet po upieczeniu będzie miał taką bardziej "miękką" konsystencję

2. jeśli dodamy więcej niż pół czerwonej papryki to pasztet będzie mieć taki różowawy kolor

3. w sumie może ten przepis brzmi skomplikowanie, ale jest dość szybki w wykonaniu i wychodzi niedrogo (ok.6-8zł; w zależności od ceny warzyw)

Smacznego!

-tak wygląda pasztet upieczony ( i spróbowany przez mojego męża). Jest tego naprawdę dużo i dlatego zawsze połowa pasztetu idzie do mojej mamy

-a tak wygląda w środku...